➤ Какво е зловреден софтуер? 8 вида атаки на злонамерен софтуер

Определение и видове зловреден софтуер

зловреден софтуер е много термин, използван онлайн и в Новината, но много хора все още не знаят какво точно злонамерен софтуер и как може да се отрази на тях. Ще ви обясним какво е зловреден софтуер и най -често срещаните видове, които могат да застрашат вашите устройства.

За да се справите със злонамерен софтуер, трябва да знаете различните видове зловреден софтуер, който може да влезе в компютъра ви. Тази статия обяснява различните категории злонамерен софтуер, тяхната работа и начина, по който можете да се защитите.

Какво е злонамерен софтуер?

злонамерен софтуер, по -известен като „злонамерен софтуер“, е a Категория компютърни програми, предназначени да се възползват от друг, освен собственика на компютъра, на който се изпълняват. Въпреки че много видове злонамерен софтуер причиняват щети, унищожаването на данни или неудобството, причинени на собственика на компютъра, не са основната характеристика на злонамерен софтуер.

В много случаи, вие дори не осъзнавате, че компютърът ви вашият компютър. е заразен със злонамерен софтуер. Можете просто да забележите случайно странно поведение на вашия компютър, но да го игнорирате. Когато компютърът ви започне да се държи странно, вие бихте могли да бъдете целта на наблюдението или обработката.

зловредният софтуер използва мощността на обработката на вашия компютър, да получите достъп до вашата интернет връзка и да помогнете на пиратите да печелят пари или да причинят хаос.

Обяснение на 8 Текущи видове зловреден софтуер

1. Вирус

Вирусът е най -известната форма на злонамерен софтуер. Първоначално тази категория беше единствената форма на злонамерен софтуер. Едва когато класификацията на злонамерен софтуер беше по -добре дефинирана от термина „зловреден софтуер“, въведен в текущата употреба вместо „вирус“. В наши дни отличителната характеристика на даден вирус е, че той е в състояние да се повтори да се разпространи и като цяло се фокусира върху друга законна, често използвана програма, която действа като свой превключвател.

Асоциираният файл също действа като a Транспортен механизъм. Ако вирусът се съсредоточи върху музикален файл, всеки път, когато този файл се копира на диск, карта с памет или USB ключ, вирусът го придружава. Вирусът също ще придружава заразения файл при прехвърляне в Интернет.

Най -често срещаната форма на инфекция от вирус е незаконно копие. Всъщност дистрибуторите търговски интелект на свободното време и софтуер гарантират, че техните системи са без вируси. Хората не са толкова строги.

Най -добрият начин да избегнете инфекции от вируси е да се инсталират антивирусна система. Много операционни системи сега се доставят с безплатен антивирусен разтвор. Приложенията за антивирусни интелигентни разузнавателни интелигентни се основават на характерна база данни, която се актуализира постоянно от производителите на софтуер.

Тази функция за изследване и актуализиране е част от антивируса на стойността на програмата, така че трябва да сте сигурни, че поддържате актуалната си система актуална система .

Повечето антивирусни програми работят постоянно на заден план и идентифицират вируси, когато влязат в вашето устройство. Те също така периодично търсят вируси във вашия процесор и файлове. Антивирусните програми могат да използват много мощност на лечение и може да бъде скучно, когато системното сканиране е неочаквано, в средата на важна задача. Автоматичните актуализации също могат да забавят вашето устройство.

Примамливо е да променяте вашите антивирусни настройки, за да деактивирате тези автоматизирани процеси – актуализациите и скалите могат да се контролират ръчно. Въпреки това, много потребители забравят да стартират процеса на актуализиране или постоянно отлагат анализи на системата, за да избегнат забавяне на компютъра. Фактът за отлагане на актуализациите и метенето намалява стойността и ефективността на антивирусния софтуер.

2. Ver

Червеите са много подобни на вирусите. Първоначално разграничението между вирус и червей е, че вирусът се е разпространил във физическа подкрепа, като стартов диск, докато червеят е разпространен в интернет.

Разграничението между червеи и вируси сега включва сега включва. техния режим на работа. Докато вирусът се прикрепя към друга програма, червеят е независим процес.

Този злонамерен софтуер създава процес на заден план, което означава, че не зависи от достъпа на потребителя до определен файл. Червей заразява мрежа, а не от отделен компютър, тъй като комуникира с други устройства, свързани с компютъра, който вече е заразил. Тази стратегия представлява механизма на възпроизвеждане на вер.

мрежата, че инфекциозният червей не трябва непременно да бъде частна бизнес мрежа. Той може да зарази и мрежа от приятели. Заразените имейли често се изпращат от червеи. Червеят заразява компютър или акаунт за съобщения, достъп до списъка с контакти на този човек и използва програмата за електронна поща, за да изпраща копия на себе си, разпространява се. Вресите дистрибутори също придобиват електронни списъци с адреси и организират групи, групирани в електронна поща, за да изпратят червея на тези хора. Червеят винаги е скрит под формата на прикачен файл по имейл.

антивирусните системи могат да улавят червеи. Ако вашата програма за борба с мъглата работи постоянно, тя ще открие опасните прикачени файлове и излъчва сигнал, когато се опитате да ги изтеглите. Червеите се разпространяват от бартиевия интелект на имейлите, тъй като първоначалният им метод на предаване е блокиран от защитни стени.

Първоначално червеите могат да търсят записи за контакт в интернет, да получат списък с целеви адреси, след което да изпращат заразени съобщения директно към тези компютри. Въпреки това, защитните стени блокират непълни входящи връзки. Инсталирайте защитна стена и я дръжте, за да предотвратите връщането на червеите към оригиналния им метод на инвазия на вашия компютър.

Покажете скептицизъм, за да ви предпази от червеи. Никога не изтегляйте прикачен файл от имейл, изпратен от човек, когото не познавате, дори ако източникът на пощата изглежда е достоверна организация. Не се заблуждавайте от атрактивни описания на съдържанието на прикачените файлове. Ако не сте поискали информация и ако не познавате лично подателя, не приемайте прикачения файл.

Ако имейлът на приятел изглежда малко прекалено продавач или ако темата на пощата го направи Изглежда не съответства на обичайните интереси на този човек, проверете с този приятел точния обект на прикачения файл, преди да го изтеглите.

3. Troyen

Троянският кон е третата система за дифузия на злонамерен софтуер. Това е най -големият метод за дифузия на злонамерен софтуер днес и включва коне за достъп до разстояние (плъх). Ако троянските коне затъмняват вирусите и червеите, това е така, защото характеристиките на троянски кон се припокриват с тези на неговите съпернически механизми.

Троянският кон се представя като полезна програма. Това може да бъде почистващо пространство за файлове или помощна програма, която ускорява вашия компютър. Понякога наистина получавате полезния инструмент и той може да работи много добре. Въпреки това, в случаите, когато предложеният софтуер наистина съществува, троянският кон е инсталиран с програмата, желана от барията интелигентност на инсталационен асистент без ваше знание.

Троянският кон е просто система за доставка. Истинската опасност идва от това, което се нарича „полезен товар“. Като се има предвид мащабът на работата, необходима за създаването на тези програми, има малко пирати, които се задоволяват да дадат на своите троянски коне един единствен злонамерен софтуер, който да въведат. Той е по -често срещан, отколкото троянският кон монтира „открадната врата“.

Откраднатата врата е проектирана да заобиколи защитните стени. Не забравяйте, че защитната стена блокира непълни входящи връзки. Той обаче разрешава отговорите на изходящите заявки. Задната врата работи по същия начин като автоматичните процеси на актуализиране, използвани от всички големи издатели на софтуер. Основният процес работи постоянно и периодично проверява инструкциите. Тези инструкции могат да включват нов зловреден софтуер за изтегляне.

Най-добрият начин да избегнете троянски коне е да помислите два пъти, преди да изтеглите нова програма, особено ако вашата система за борба с мъглата ви предупреждава срещу него. Бъдете особено внимателни, когато изтегляте софтуерни мрежи на Vartificial Intelligence Bittorrent и избягвайте всичко, което е изтегляне на торент, ако е обвито в Zip файл. Въпреки че ZIP файловете ускоряват процеса на прехвърляне, те също могат да скрият злонамерен софтуер от системи за защита от анти-зловреден софтуер, докато не стане твърде късно.

Изтеглете само софтуер, който е препоръчан. Консултирайте се с отзиви на потребителите, за да разберете дали някой е казал, че е получил злонамерен софтуер, като изтеглите приложението, което ви интересува. Преди всичко, запитайте се как издателят на софтуера, който създаде полезността, печели пари, ако даде плода на своите усилия.

4. RootKit

Rootkit е като система за сигурност за злонамерен софтуер. Тази категория софтуер не е специално проектирана да причини щети. По -скоро това е начин да защитите други злонамерен софтуер на вашия компютър. Rootkits влизат директно в операционната система на вашия компютър и придобиват високи привилегии, като права на администратор.

A Rootkit може да преименува процесите, за да прикрие злонамерен софтуер като обикновени програми. Той също може да рестартира злонамерени програми, ако вие или полезност сте убили такава. Въпреки че Rootkit се намира в операционната система, той може да координира системите за отклоняване на браузъра, за да ви попречи да погледнете в мрежата решение на симптомите, които вашият компютър показва. Това също може да ви пренасочи далеч от уебсайтовете на производителите на софтуер за борба със софтуер. е да се преинсталира операционната система.

5. Spy Software

Целта на шпионския софтуер е да открадне вашите данни и да докладва за вашите дейности. Има много видове шпионски софтуер и те не заразяват само компютри, телефони и таблети.

тип шпионски софтуер, наречен „RAM Scraper“, е конкретен интелигентност в електронната точка за продажба на инфекция устройства, тоест паричните регистри на магазините. RAM Scraper събира детайлите на плащанията на клиентите, докато те са мимолетни в паметта на машината.

Spy Software, предназначен за широката общественост, е особено заинтересован от интелигентността за идентифициране на връзката и финансовите данни.

Кейлогерите записват всички удари, направени на компютър. Процедурите за свързване на онлайн банки се опитват да осуетяват тези процеси, като поискате произволна информация. Всъщност Keylogger не записва това, което се показва на екрана, а само натиснатите клавиши на клавиатурата. Така че, вместо да поискате вашия PIN код, екранът за връзка ще ви помоли за третата цифра на вашия PIN код. Позицията на исканата фигура се променя във всеки опит за връзка и тази заявка също е придружена от заявка за писмо, специално разположена във втора парола. Клавиатурите на екрана също позволяват да се осуети Keyloggers.

софтуерът за шпиони също има за цел да събира информация за идентификация на вашия компютър и вашата интернет връзка. Тази информация включва вашия тип браузър и вашия IP адрес. Софтуерът Spy ще следва вашите дейности, като записва уеб страниците, които посещавате, и често се използва за насочване на рекламен софтуер.

6. Рекламният софтуер

Рекламният софтуер се представя под няколко различни форми, но те обикновено работят от бариен интелект на вашия браузър или параметри на вашата мрежа. Целта на рекламния софтуер е да ви накара да разгледате реклама, която носи пари на пират, който я контролира.

Рекламният софтуер може да бъде реализиран чрез пренасочване на посещенията ви в мрежата, различни от онези, които смятате да отида. Можете да пристигнете на страницата, която чакате, но софтуерът за реклама е инжектирал собствените си реклами в кода на страницата.

Друга техника е да отклонявате параметрите на вашия браузър, за да добавите барове от нежелани инструменти, да промените, да променяте параметрите Вашата търсачка по подразбиране и променете новата си страница на раздела.

Не забравяйте да проверите прокси настройките на DNS на вашия браузър, тъй като някои рекламни софтуер пренасочва вашия трафик селективно, използвайки тези две техники. Благодарение на този метод, рекламният софтуер може да добави партньорски кодове интелигентност към уеб адреси на онлайн магазини, които посещавате. По този начин пиратът е процент за всичко, което купувате онлайн, без да го осъзнавате.

7. Ransomware

Ransomics често прави заглавията. Те са страшни и следователно представляват добър предмет за международните агенции за пресата. При атака с откуп, вирус крипта всички файлове на вашия компютър. Нищо не е откраднато или повредено, но всичко на вашия компютър е заключено и вече нямате достъп до него без ключа за криптиране.

Създаването на биткойн значително помогна на пиратите и разреши тази форма на атака. Криптовалутите позволяват псевдоанонима, така че хакерите да могат да поискат откуп да плащат в биткойни. Те не могат да бъдат намерени от полицията, които следват парите по банкова сметка, ако успеят да променят парите си, за да не оставят следи.

Атаките за откуп на софтуер се разпространяват бързо. Системите за криптиране, които ги прилагат, обикновено се доставят от троянски коне и червеи. Епидемията от Ransomware от WannaCry за 2017 г. привлече особено важна преса.

Интелигентното медиантично внимание, предоставено на този тип зловреден софтуер, роди цифрова форма на защитна ракета. В този сценарий компания получава заявка за откуп преди настъпването на атаката. Това е предупреждение, което дава на компанията възможността да плати, за да предотврати нападението. Най -често това е измама, водена от мошеници. Атаките никога не се случват, независимо дали жертвата плаща или не. Въпреки това, достатъчен брой компании решават да плащат за всеки случай и тези няколко компании правят рекета печеливши.

Крушовете дори не се нуждаят от технически умения, за да започнат атака благодарение на „Ransomware като услуга“. Cerber Ransomware може да бъде нает, създателите на зловредния софтуер, които вземат дял от 40 % от атаките на атаката.

8. Botware

зареждане е софтуер за контрол, който позволява на хакер да има достъп до вашия компютър и неговите ресурси. Целта на багажника е да превърнете компютъра си в „зомби“ и елемент от „ботнет“. Botnets се използват за стартиране на атаки чрез отказ на разпределена услуга, по -известна като „DDOS“.

По време на DDOS атака, уеб сървъри или устройства, свързани с Интернет на хората, са затрупани от заявки за връзка.

Съобщенията, които заливат компютър по време на атака на DDOS, идват от десетки хиляди или дори стотици хиляди компютри по целия свят. Пиратът, който командва тези атаки, няма нито един от компютрите, които участват. Напротив, участниците в атаката са обикновени жилищни компютри като вас.

Вероятно дори няма да забележите, че вашият компютър участва в DDOS атака. Всъщност приносът на всеки компютър BotNet може да бъде обобщен в едно кратко съобщение, изпратено вариално интелигентност Вашата интернет връзка.

Криптокурусните ботнети са друг въпрос. Извличането на криптовалути се превърна в важна дейност. Въпреки това, блокчейн формулата, която контролира тези валути, прави генерирането на нови жетони скъпа и време, консумираща време. Цената на електроенергията за компютри, които управляват минните операции на валутите, особено ерозира рентабилността на компанията. Хакерите намериха начин да заобиколят този проблем, използвайки ботнети за добив.

Ако компютърът ви е поробен в бот за криптовалута, ще забележите. Процесорът на вашия компютър ще работи постоянно и вентилаторът ще работи по -дълго от обикновено. Също така ще забележите, че сметката за ток за вашата къща се извисява.

Как да предотвратите атаки на злонамерен софтуер

основните Защитата срещу злонамерен софтуер е същата, независимо дали става въпрос за рекламен софтуер, шпионски софтуер, вируси или откуп. Представяме се по -долу четирите основни измервания, които трябва да предприемете, за да избегнете атаки на злонамерен софтуер и да защитите вашия компютър или вашия лаптоп.

Ето как да защитите вашия компютър или лаптоп от злонамерен софтуер:

  1. Обърнете внимание на това къде копирате файловете и правите проучвания, преди да изтеглите безплатна помощна програма.
  2. Не изтегляйте софтуер или софтуер или софтуер или софтуер или софтуер или софтуерни цип файлове от P2P системи и опитайте За да не бъдете твърде нетърпеливи, за да получите безплатна програма.
  3. Като минимален анти-зловреден софтуер, не забравяйте да активирате програми за антивирусни и вентилационни програми, който е наличен с вашата операционна система. (В идеалния случай изберете доставчик на подходящ антивирус За да защитите вашия компютър).
  4. Оставете вашия антивирус S да се изпълни При стартиране и му позволете да анализира и актуализира автоматично. Ако получите имейл от компания в отговор на вашата заявка за информация, можете да изтеглите този файл безопасно. Въпреки това, винаги трябва да внимавате за PDF файлове и Flash видеоклипове, дори ако те са ви изпратени от приятел.

    Неправилен софтуер се развива и изглежда, че новите видове атаки се появяват всяка година. Използвайте софтуер за борба с мъглата и бъдете здрав, за да сте сигурни, че няма да бъдете заразени.

Някои от връзките, появяващи се в тази статия, могат да бъдат партньорски връзки за разузнаване, които могат да ми осигурят безплатно възнаграждение за вас, ако решите да купите платен план.
Това са инструменти, които лично съм използвал, които поддържам и които ви позволяват да ви предлагате безплатно съдържание.