➤ Какво е Patreon? Всичко, което трябва да знаете (2023)

 • Post author:
 • Post category:Бизнес

Patreon е доста уникална платформа за краудфандинг, която позволява на създателите на съдържание да получат пари от своите последователи, като предлагат абонаменти. Изглежда, че е чудесен начин да получите доходи месеци след месец, но накратко ли е уебсайтът на Patreon, който отговаря на потенциала си?

Накратко: по някакъв начин. Различните планове на Patreon могат да ви предложат отлични инструменти, за да поддържате връзка с феновете си и да печелите пари със съдържанието си. Но в действителност повечето потребители на Patreon не печелят много пари и високите разходи могат да намалят вашите приходи.

Ако уебсайтът на Patreon предлага най -добрата платформа за краудфандинг, която сме намерили за създателите на съдържание, ще ви кажем какво сте вие Трябва да знаете, преди да се регистрирате.

Какво е Patreon?

Patreon е платформа за членство, която позволява на създателите да управляват абонаментна услуга за тяхното съдържание. Вместо да създават свой собствен уебсайт и собствена платформа за плащане, създателите могат лесно да стартират персонализирана страница на Patren за няколко стъпки.

В Patreon, платените абонати се наричат ​​„ покровители“ . Всеки патрон плаща абонамент за получаване на изключително съдържание на създателите.

Patreon стартира през 2013 г. и има повече от 3 милиона активни покровители ; През пролетта на 2021 г. Patreon беше оценен при 4 милиологични интелигентност на долари .

Създателите могат да предлагат абонаменти за цяла поредица от услуги.

най-популярните формати на съдържание Включете:

 • Видео (38%от създателите)
 • Изготвяне (17%)
 • Аудио (14%) < /li>
 • Фотография (6%)

Приложението Patreon също е достъпно за iOS или Android .

Предимства на Patreon

 • Няколко нива на планове
 • Инструменти Комуникация и анализ
 • Модели, които да ви позволят да стартирате бързо
 • недостатъци на Patreon

 • Ниска печалба за повечето потребители
 • < високи такси за определени планове

 • Лошо обслужване на клиентите
 • Как работи Patreon?

  Patreon позволява на създателите да осигурят приходи от съдържанието си, като създават платена стена и кара покровителите да плащат абонамент за достъп до работата си. Този прозрачен икономически модел е отличен за създателите и покровителите.

  Създателите знаят кога техните месечни приходи се изплащат и могат да разчитат на този доход, за да подкрепят работата им. В допълнение, покровителите могат да видят как точно техният абонамент поддържа създателя и надгражда или анулира абонамента си с едно щракване.

  Тогава, за какво е Patreon? Създателите могат да използват платформата Patreon за всички видове съдържание:

  писателите могат да споделят кратки извлечения от своите истории със своите абонати в Twitter. След това, за да насърчат читателите да отидат в акаунта си в Patreon, те могат да ги уведомят, че цялата статия е достъпна, като се абонират за едно от техните нива на членство.

   пример за това как един писател използва Patreon, за да промотира работата си
  Source : patreon.com/raxkingisdead

  фотографите, които публикуват примери за работата си в Instagram, могат да използват Patreon като безопасен за тяхното съдържание.

  Те също могат да съблазнят покровители, като предлагат предимства на специалния разузнаване, като физически отпечатъци на любимите си изображения.

  Example of how photographers use Patreon

  как да photographers use Patreon continued

  Source: Example of How Podcasters Use Patreon

  < div>podcasters use patreon to post updates
  Source : patreon.com /Lovetosew

  Музикантите могат да публикуват нови заглавия преди датата на излизането си или да споделят скрити лица и демонстрации с феновете си.

   Пример за това как MusicArtifical Intelligencens използват Patreon, това е връзка към пълна песен, която е достъпна само за плащане на абонати
  Source : patîon.com/pdaddyfanclub

  художници и радио- и телевизионни оператори също могат да се възползват от функцията на сигурния живастрийм и потока и на животостанция и на животната линия и преследването на Livestream и на животостъпа на Livestream и Лишен от Patreon да зарежда онлайн услуга.

  Source : < a href = "https://www.patreon.com/posts/livestream" target = "_ blank"> patreon.com/posts/livestream

  Като цяло Patreon е отлична възможност за новите създатели да създадат общност и да разширят обхвата си, докато докато e Много добре познати или известни създатели могат да използват Patreon, за да взаимодействат с феновете си по съвсем нов начин.

 • Типът съдържание, което създавате
 • Предимствата, които предлагате на клиентите
 • Разходите от нивото на вашето членство
 • Размерът на текущата ви аудитория
 • Вашите маркетингови усилия
 • Обърната фуния на Patreon показва как само малък процент от общата ви аудитория
  Source : blog.patreon.com/figuring-out-how-much-you-might-make-on-patreon

  И така, колко можете да се надявате да спечелите? Създадохме хипотетичен пример, базиран на създател с 10 000 последователи в Instagram (основният му канал Socartificial Intelligencel).

  Пример:

  • Последователи Instagram 10 000 ; -50 клиенти)
  • Средна стойност на всеки клиент: $ 5
  • Общ месечен доход от Patreon: $ 50- $ 250

  Ако е Не ви се струва много, продължавайте да четете. Имаме съвет, който да ви помогне да развиете базата на феновете си и да увеличите доходите си от Patreon.

  Как да създадете страница на Patreon?

  Процедурата за регистрация като създател на съдържанието на Patreon е проста. Отидете на patreon.com/create За да започнете:

  1: Изберете категория, която описва вашето съдържание

  Patreon signup process < /div>

  Можете да изберете до две категории:

  • Подкасти
  • Илюстрация и анимация
  • Музика
  • Общности
  • Местна компания (ресторант, йога студио, зала за изпълнение и др.)
  • Видеоклипове
  • Писане и журналистика < /li>
  • Игри и софтуер
  • Фотография
  • Друг

  2: Вашата работа съдържа ли 18+ теми като реална или илюстрирана голота?

   patreon изисква от създателите да заявят дали ще предложат 18+ съдържание

  Cette question vous demandera de répondre par oui ou par non en fonction du type de contenu que vous Consider proposing.

  3: Изберете вашето мото

  Patreon предлага 14 валути, от които да изберете: USD , CAD, евро, GBP, AUD и др. Вашите абонаменти ще бъдат фактурирани и платени в мотото, което сте избрали.

  4. Искате ли да предложите изключителни стоки?

  За добавка Patreon може да поеме отговорност за производството на стоки, светското разузнаване и доставката за помощ. Този въпрос ще ви зададе да отговорите „да“ или да не продължите. Винаги можете да изберете не на този етап и да добавите производни продукти към плана си по -късно. (Не се притеснявайте, ние ще подходим по-подробно по-подробно).

  5. Искате да резервирате персонализиран URL за вашата страница Patreon?

  За да направите това, трябва да свържете поне един посредник Intelligence Intelligence (Facebook, Instagram, Twitter или YouTube) акаунт), така че Patreon да може да провери вашата самоличност на създател. Това ще ви позволи да дефинирате персонализиран URL за вашия Patreon, като patreon.com/hootsuite./p>

  вашата страница Patreon е почти готова за стартиране!

  How can I personalize my Patreon page?

  Once you have finished the Initartificial Intelligencele configuration, the page editor will guide you through a few steps Additional to Персонализирайте страницата си.

  Започнете с Essential

  След като създадете своя акаунт в Patreon и го проверите по електронна поща, можете да започнете да създавате Вашата страница.

  Първо, дайте име на страницата на Patreon, след което създайте заглавие. Заглавието ви трябва да е кратко описание на вашето съдържание, което казва на хората какво правите, като „Създаване на седмични подкасти“ или „Тестове за писане“.

  Изтеглете изображения

  Тогава ще бъдете поканени да изтеглите снимка на профила и изображение на корицата. Patreon изисква всеки акаунт да има две снимки. Here are the recommended formats:

  • Profile photo: 256px per 256px
  • Cover image: at least 1600px wide and 400px high
  • Напишете раздел „убедително“

   Вашият раздел „За Patreon“ е първото нещо, което потенциалните покровители ще видят, когато пристигнат на вашата страница , така че не забравяйте да изтриете убедителна таблица.

   добра страница за тази основна структура:

   • Представете се. Кой си ти и какво правиш?
   • Обяснете за какво е вашият Patreon. Защо използвате Patreon, за да подкрепите творческата си кариера?
   • Обяснете как ще се използват средствата. Как ще използвате парите, които печелите на Patreon, за да продължите да създавате? Покровителите оценяват прозрачността, така че бъдете възможно най -ясни.
   • Благодаря на читателите, че се консултирате с вашия Patreon. Споделете вашите ентусиативни интелигенции -за бъдещето на вашата работа!

   Можете също да Интегрирайте изображение или Добавете въвеждащо видео Към този раздел. Визуалните елементи са полезни, защото позволяват на клиентите да видят точно какво ще получат в началото на.

   Изберете вашите нива

   Започнете, като изберете a start -up Kit на няколко нива, напълно персонализируем в зависимост от вида на съдържанието, което предлагате (видео, музика, подкасти, визуално изкуство, писане, местна търговия, всички създатели).

   Patreon ще препоръча, след това Start -Up -Up нива в зависимост от вашия избор. Тези нива са напълно адаптивни и могат да бъдат адаптирани към вашите предпочитания.

   < div>Patreon suggests tiers depending on the type of content you create

  < /Фигура>

  например, ето някои от нивата, препоръчани за илюстратори и комици. Patreon има персонализиран стартер комплект За всеки тип съдържание.

  Решете дали искате да предложите производни

  Patreon също може да ви помогне да предлагате изключителни статии на вашите абонати. << /p>

  Платформата Позволява ви да персонализирате своите предмети (стикери, чаши, чанти за тота, дрехи и т.н.) и да изберете нивото (ите), което ще получава изключителни продукти. Patreon then takes care of production, shipping, monitoring and assistance.

  Connect your Socartificial Intelligence Networks

  < p> Link of the accounts of medartificial Интелигенциите Socartificial Intelligence към вашия Patreon дава възможност да потвърдите вашата идентичност, така че вашите покровители да могат да се абонират във всеки единствен интелект. Можете да обвържете Patreon с Facebook, Instagram, Twitter и YouTube.

  Настройте плащане

  Като създател, това е Вероятно една от най -важните стъпки. Нека се уверим, че сте платени!

  Ще трябва да предоставите следната информация за плащане, за да получите вашите плащания на Patreon:

  • Календар за плащане (месечно или от Създаване, според вашия план)
  • Вашата валута
  • Параметрите на плащане (как искате да бъдете платени и данъчна информация)

  Изберете настройките на вашата страница

  Почти завършен! Patreon се нуждае от допълнителна информация, за да започне.

  бонус : Изтеглете модел на Médartificial Intelligence на безплатен и напълно персонализиран влиятел, за да ви помогне да представите акаунти на марките, да спечелите спонсорни договори и За да спечелите повече пари за междинните мероприятия за интелигентност. Тази информация за акаунта няма да се появи на вашата публична страница. Ще определите и някои визуални предпочитания, като цвета, който искате да използвате за връзките и бутоните на вашата страница.

  В момента ще определите степента на прозрачност, която искате да имате толкова дълго, колкото създателят. Можете да изберете да направите доходите си и броя на покровителите за всички посетители на страницата. Patreon препоръчва да се направи тази информация публично, но вие сте този, който решите.

  Ще бъде попитан и дали работата ви съдържа съдържание за възрастни. Patreon разрешава съдържанието на възрастни на своята платформа, при условие че те отговарят на условията му за употреба. Просто знайте, че ако страницата ви е маркирана като контейнер за съдържание на възрастни, тя няма да се появи в резултатите от търсенето на Patreon.

  Визуализирайте страницата си, след това натиснете бутона за стартиране!

  Поздравления! Официално стартирахте своя Patreon.

  Забележка: Patreon разглежда съдържанието ви по време на стартирането. Изпитът обикновено отнема няколко минути, но може да отнеме до три дни за определено съдържание. Можете да продължите да променяте страницата си след стартиране.

  функции-patreon

  patreon предлага някои ключови функции, които кой Направете го идеален за създатели на съдържание.

  На първо място, за разлика от други сайтове, които свързват създателите и симпатизаторите, Patreon ви позволява да получавате повтарящи се доходи.

  платформи за краудфандинг като kickstarter Позволете ви да приемете тези точни плащания. Но Patreon позволява – и насърчава – най -големите ви фенове да извършват повтарящи се плащания, месец след месец. На теория това може да ви даде редовен поток от доходи, вместо еднократно набиране на средства.

  Второ, Patreon е проектиран да подкрепя създателите на всички ивици, независимо дали са дизайнери, подкастри, създатели на филми или писатели. < /p>

  Разбира се, тези видове създатели на съдържание понякога могат да получат добри резултати в други сайтове за краудфандинг. Но платформите като Kickstarter обикновено изискват да имате конкретен проект за популяризиране – завършен подкаст или записан албум, например. Patreon, от друга страна, ви позволява да получавате подкрепа, докато все още създавате. Той може да ви помогне да подкрепите вашия подкаст, докато произвеждате нови епизоди, или да ви даде средства за записване на следващия си албум.

  Това прави Patreon уникален сайт сред платформите за събиране на фондове.

  Допълнителни характеристики-Patreon

  Сега, когато сме покрили недостатъците, да се върнем към добрите неща.

  Patreon има друга функция, която да се върнем към добрите неща.

  Patreon има друга функция, която да се върне, която да се върнем към добрите неща.

  Patreon има друга функция Искаме да подчертаем: неговите комплекти за начало -UP.

  Когато започнете да създавате своя уебсайт за спонсорство, можете да използвате стартов комплект, за да ускорите нещата. Тези комплекти за стартиране са по същество персонализирани модели, които предлагат различни нива на възнаграждение. И Patreon предлага комплекти за всички видове създатели.

  Ако създадете например нов подкаст, Patreon предлага новия комплект за подкаст на Ventures. Той е снабден със следните нива на възнаграждение:

  • слаб : Зад кулисите
  • mid : Livestreams и Sneak Peeks изключителни за абонатите.
  • high : Непубликувано съдържание и разговори от главата в лице

  Все пак можете да можете да Персонализирайте ги според вашите нужди. Но комплектите ви позволяват да започнете бързо с доказани нива на възнаграждение, без умствени усилия от ваша страна.

  Развийте бизнеса си днес

  Разгледайте стотици опции за заем, адаптирани към нуждите на вашия Бизнес и вашият бюджет, от уникална и проста платформа.

  това може да споделя създателите на Patreon?

  <

  <

  < H3 id = "вие-see-le-types-de-meings-suivants-"> Можете да създадете следните видове съобщения:

  Текст

  Изберете заглавие Тип! Текстовите съобщения ви позволяват да интегрирате едно или повече изображения в текста или да изтегляте файлове в прикачен файл.

  изображения

  Съобщения на изображения ви позволяват да изтегляте снимки или да интегрирате URL адреси на изображението от други сайтове . Този тип съобщение автоматично генерира галерия при изтегляне на няколко снимки. Patreon поддържа няколко фото формата, включително .jpg, .jpeg, .png и .gif файлове, до 200 mb.

  видео

  За да създадете видео публикация, можете да залепите The URL адрес на видео от друг сайт или свържете Patreon директно към вашия Vimeo Pro акаунт. Patreon поддържа YouTube или Vimeo интегрирани връзки.

  livestream

  Patreon се грижи за Vartictian Intelligence Vimeo, YouTube Live или Crowdcast. Създателите имат достъп до автоматични записи, живи котки, анализи и неограничена продължителност. Обърнете внимание, че някои от тези опции се изплащат.

  аудио

  аудио съобщения ви позволяват да изтегляте файлове или да интегрирате аудио URL от други сайтове. Можете също така да изтеглите минерна интелигентна изображение за вашия файл, като корица на албума. Patreon поддържа формати .mp3, .mp4, .m4a и .wav; Размерът на файла не трябва да надвишава 512 MB.

  връзка

  вмъкнете връзката, която искате да споделите с клиентите си. Публикацията ще показва преглед на вашата връзка. Напишете описание в текстовото поле по -долу, за да обясните защо споделяте тази връзка с вашата аудитория (напр.: Споделяне на вашия уебсайт или вашия Instagram профил).

  проучвания

  Всички нива на членство в Patreon може да стартира проучвания, което е чудесен начин да получите коментари от клиентите си и да знаете как бихте могли да увеличите броя на абонатите си. Изберете минимум 2 опции за проучване или добавете до 20 опции, от които клиентите могат да избират. Можете да зададете дата на изтичане и да проверите резултатите от проучването по всяко време, а също така можете да експортирате резултатите под формата на CSV файл.

  Всеки тип съобщение ви позволява да добавяте маркери към вашето съобщение, така че да, така че да Потребителите могат лесно да провеждат изследвания по категория (например „Месечна актуализация“ или „Бонус епизод“). Можете също да изберете кой може да види това съобщение (публично, всички потребители или определени нива).

  Може да имате съдържание на спецификационния интелигентност или чувствително към времето си към клиентите си. В този случай можете да създадете статия с ранен достъп, за да позволите на определени групи да я видят пред всички останали. Можете дори да добавите специални разходи за разузнаване за достъп до определен артикул, ако е необходимо.

  Разширените съобщения включват:

  Добре дошли Бележки

  Изпратете на клиентите си лично посрещане и имейл, когато членството им. Тази функция може да бъде персонализирана за всяко ниво на абонамент. Можете да добавите или изтриете тази функция по всяко време.

  Цели

  Тези съобщения ви дават възможност да опишете какво работите и да помогнете на покровителите да разберат как техният абонамент поддържа вашата творческа работа . Можете да зададете два типа цели:

  въз основа на доходите („Когато достигна 300 долара на месец, аз …“) или на общността („Когато достигна 300 клиенти, аз … „).

  Specartificial Intelligence оферти

  Създайте свое персонализирано предложение, за да привлечете покровители и да им дадете достъп до изключително съдържание. Можете да избирате от съществуващите предимства, като персонализирани стикери, билети за ранен достъп и котки 1: 1 или да проектирате оферта, която най-добре представя вашата работа.

  колко patreon Разходи?

  За създателите

  Създаването на акаунт в Patreon е безплатно за създателите, но таксите се прилагат, след като създателите започват да печелят пари за Patreon. Les créateurs peuvent s’attendre à payer entre 5 et 12 % du revenu mensuel qu’ils gagnent sur Patreon, en fonction de leur type de plan.

  Patreon propose actuellement trois formules : Lite, Pro, et Premium.

  Patreon currently has three plans available: Lite, Pro, and Premium.
  Des frais de traitement des paiements s’appliquent également.

  Pour les followers

  La création d’un compte Patreon est gratuite. Toutefois, les frais d’abonnement mensuels varient en fonction du ou des créateurs auxquels les mécènes s’abonnent et du niveau d’adhésion qu’ils choisissent.

  Les créateurs définissent leur propre structure d’adhésion. Certains créateurs facturent un montant forfaitaire :

  patreon creator kate beaton charges a flat fee
  Source : patreon.com/katebeaton

  D’autres créateurs appliquent une structure de tarification par paliers qui offre davantage d’avantages aux clients qui paient un prix plus élevé :

  The Love to Sew podcast Patreon
  Source : patreon.com/lovetosew

  Les utilisateurs peuvent augmenter ou diminuer leur abonnement à tout moment. Il est également très facile de l’annuler s’il ne souhaite plus accéder au contenu.

  Comment puis-je gagner plus d’argent sur Patreon ?

  Si votre Patreon a besoin d’un petit coup de pouce pour décoller, il est temps d’adopter une stratégie. Voici comment augmenter les revenus de votre Patreon en utilisant une approche à plusieurs volets.

  Élargir votre audience totale adressable

  Commencez par vous concentrer sur le développement de votre audience sur d’autres plateformes de médartificial intelligences socartificial intelligenceux (comme Instagram, Twitter, YouTube, etc.).

  Si vous n’êtes pas présent sur plusieurs plateformes, c’est le moment de commencer ! Développez votre stratégie marketing pour vous assurer que vous atteignez le plus grand nombre possible d’abonnés potentiels.

  Augmentez votre pourcentage d’adeptes „passionnés“.

  Créez une vidéo ou un message texte pour raconter votre histoire et établir un lien personnel avec les personnes qui vous suivent. Expliquez en quoi le fait de soutenir votre page Patreon vous est bénéfique en tant que créateur, et décrivez comment les revenus de votre Patreon vous permettent de créer plus de contenu ou vous donnent la flexibilité d’être plus créatif.

  Générer du trafic vers votre page Créateur

  Mentionnez votre page Patreon partout : ajoutez un lien à votre/vos biographie(s) sur les médartificial intelligences socartificial intelligenceux, évoquez-la dans les podcasts ou les interviews, et incluez un lien dans votre newsletter mensuelle ou votre e-blast. La répétition contribuera à augmenter le trafic, et l’augmentation du trafic peut se traduire par une conversion plus élevée d’un abonné potentiel en mécène.

  Utilisez du contenu gratuit pour convertir le trafic en clients

  Le contenu gratuit est un excellent moyen d’attirer des mécènes potentiels. Donnez aux visiteurs un aperçu de votre contenu Patreon pour qu’ils sachent à quoi s’attendre s’ils deviennent mécènes.

  Créez quelques articles publics (gratuits) pour donner aux abonnés potentiels une idée du type de contenu qu’ils peuvent attendre. Vous pouvez également organiser des concours ou des promotions spécartificial intelligenceles pour générer du buzz (par exemple, „inscrivez-vous avant la fin du mois pour participer au tirage au sort“).

  Augmenter la valeur moyenne de chaque client en créant davantage de niveaux d’adhésion.

  Le fait de disposer de plusieurs niveaux d’adhésion peut inciter les utilisateurs existants à passer au niveau supérieur et à payer davantage pour leur abonnement mensuel. Créez des avantages spécartificial intelligenceux ou des récompenses adaptés à votre type de contenu et apportez une valeur ajoutée à vos abonnés. Veillez à différencier les différents niveaux d’abonnement afin que les utilisateurs puissent facilement voir ce qu’ils obtiennent lorsqu’ils passent à un niveau supérieur.

  Continuez à apprendre !

  La fonction de sondage Patreon est un excellent moyen d’obtenir un retour d’information de la part de vos mécènes et de comprendre pourquoi ils s’abonnent à votre contenu, afin de savoir comment développer votre base d’abonnés.

  Le blog Patreon est une excellente ressource pour les créateurs qui souhaitent en savoir plus sur la gestion et le développement d’une entreprise créative ou se tenir au courant des mises à jour et des nouvelles fonctionnalités de Patreon.

  Gagnez du temps en gérant votre présence sur les médartificial intelligences socartificial intelligenceux avec Hootsuite. Publiez et planifiez des messages, trouvez des conversions pertinentes, faites participer votre public, mesurez les résultats, et bien plus encore, le tout à partir d’un seul tableau de bord. Essayez-le gratuitement dès aujourd’hui.

  Résumé – Patreon

  La plateforme Patreon offre un moyen unique pour vous, en tant que créateur de contenu, d’obtenir un soutien financier régulier de la part de vos fans. Et grâce aux différents plans et outils proposés, Patreon peut rendre la communication avec vos supporters simple et efficace.

  Mais les frais d’utilisation de la plateforme Patreon peuvent être assez élevés, et les taux de réussite ne semblent pas excellents (surtout pour les petits créateurs). Ajoutez à cela les mauvaises critiques des clients, et vous avez de nombreuses raisons de vous méfier de Patreon.

  FAQ – Patreon 

  Quel pourcentage prend Patreon ?

  Patreon prélève entre 5 % et 12 % de l’argent que vous gagnez chaque mois, en fonction du plan que vous choisissez.

  Patreon en vaut-il la peine ?

  Patreon peut en valoir la peine, pour autant que vous fixiez vos attentes de manière appropriée.

  Comprenez que Patreon ne peut probablement pas être votre seule (ou même une importante) source de revenus, surtout pour les petits créateurs. Néanmoins, il peut vous permettre d’obtenir un soutien pour vos projets créatifs et vous donne un moyen de rester en contact avec vos fans. Si cela vous convient, Patreon peut en valoir la peine.

  Patreon est-il digne de confartificial intelligencence ?

  Patreon est plutôt digne de confartificial intelligencence. Des milliers de créateurs et de fans l’utilisent, et Patreon offre à ses créateurs des services comme la protection contre la fraude.

  Cela dit, nous avons reçu des plaintes selon lesquelles Patreon a mal facturé les utilisateurs ou n’a pas payé correctement les créateurs. Nous ne pouvons pas vérifier ces plaintes, mais il convient de les garder à l’esprit. Si vous êtes inquiet, vous pouvez garder un œil sur votre compte bancaire.

  Avis de non-responsabilité

  Chez Business.org, nos recherches ont pour but d’offrir des recommandations générales sur les produits et services. Nous ne garantissons pas que nos suggestions seront les plus efficaces pour chaque individu ou entreprise. Prenez donc en compte vos besoins spécifiques lorsque vous choisissez des produits et des services.

  Certains des liens figurant dans cet article peuvent être des liens d’affilartificial intelligencetion, qui peuvent me procurer une rémunération sans frais pour vous si vous décidez d’acheter un plan payant.
  Ce sont des outils que j’ai personnellement utilisés, que je soutiens et qui permette de vous offrir du contenu gratuit.
  Qu'est-ce que Patreon ? Tout ce que vous devez savoir (2023)