➤ 6 Най -добри инструменти за анализ и откриване на злонамерен софтуер (2023)

В тази статия разглеждаме видовете налични инструменти (SIM, SEM и SIEM) и преглеждаме най-доброто откриване на инструменти на злонамерен софтуер, за да ви помогнем да изберете The този, който най -добре отговаря на вашата мрежа.

Има множество решения за откриване и анализ на софтуер, които са се развили, за да се противопоставят на лицата, които се намират Истанти в мрежи. Всъщност в момента Стотици атаки възникват всяка секунда.

За да се защитите ефективно ефективно Срещу такъв язовир би било необходимо да се анализира по активен начин миналите атаки и да се предскажат бъдещи заплахи. Само проактивен подход, използвайки информацията, която мрежата вече е съхранявала, ще помогне на администраторите да държат нападатели на разстояние.

Ефективна тактика на отбраната би била да създаде система, която да следи вашата система и вие предотвратявате Когато нещо не върви, за предпочитане преди да се причинят твърде много щети.

Въпреки че е по -добре да се предотврати, отколкото да лекувате, очакването за атака е вероятно най -добрата стратегия за отбрана.

Тук е нашият списък с най -добрите инструменти за откриване и софтуер за анализ на злонамерен софтуер:

 1. crowdstrike falcon : Платформа за защита на точките за прекратяване, която използва процесите на изкуствен интелект, за да открие „активността на злонамерен софтуер. Този иновативен инструмент за киберсигурност комбинира използването на агенти за събиране на данни с данни с двигател за анализ, базиран на облака. Започнете безплатно 15-дневно пробно.
 2. Solarwinds Manager Event Manager : Най -добрата защита за компании, които търсят стабилна система, способна да управлява голям брой устройства и данните от вестника, идващи от него.
 3. <
 4. < a href = "https://logrhythm.com/products/logrhythm-siem/" target = "_ blank"> logrhythm nextgen siem платформа : пълна система за отбрана, която поддържа заплахи от началото в края на уникален и Обединена архитектура.
 5. Splunk Enterprise Security : Инструментът Siem се адаптира към сложността на сложните заплахи днес и има усъвършенстван капацитет за наблюдение на безопасността и откриването на заплахи.
 6. McAfee Enterprise Security Manager : Този интелигентен SIEM съчетава разширени анализи с богат контекст, за да помогне за откриване и приоритизиране на заплахите, докато превъзходните динамични възгледи на данните помагат да следват поведението и конфигурациите. << /li>
 7. micro focus arcsight esm : реалното -отринта Корелация на данните за дневника, със скорост 100 000 събития в секунда, всъщност най-бързото решение на SIEM, достъпно за бизнеса.

Списък на най-добрите инструменти за откриване на зловреден софтуер

Нашата методология за избор на добър инструмент за мениджър на събития за сигурност < /h4>

Когато търсите приличен SEM инструмент, трябва да се уверите, че определени функции са включени във v Otre Choice:

 • Регистрация на събития – … разбира се!
 • Интелигентност – тя трябва да е достатъчно интелигентна, за да интерпретира записаните събития. Най -малкото, той трябва да може да открива подозрителни дейности от самото начало, с потребителски и потребителски и конфигурации по подразбиране.
 • Гъвкавост – възможността за провеждане на изследвания както в структурирани, така и не структурирани във вестници и данни .

 • Реактивността – да може да даде правилния тип сигнали, в точното време, по правилни причини или подозрения и на правилния потребител или администратор.
 • Неограничени граници – Еластичен капацитет за отговор на всички заявки на потребителите чрез използване на всички налични данни за получаване на ясни, кратки, точни и разбираеми отчети. в широк спектър от мрежи.
 • Компютърни капацитет в облака – ние сме в ерата на компютърните науки в компютърния облак и тази технология продължава да бъде до голяма степен doptée; Ето защо е от съществено значение вашето ново решение за SEM да е съвместимо.

Това е казано, нека да преминем към петте най -добри инструмента за откриване и анализ на злонамерен софтуер за вашата мрежа.

<

<

<

<

<

<

<

<

< h3 id = "1nbspa-href = httpswwcrowdstrikecom-taarget = _blankcrowdstrikea"> 1. & nbsp; crowdstrike falcon . < /h3>

crowdstrike falcon prevent-overview -dashboard

CrowdStrike Falcon est une plateforme de protection des points end ( Epp). Той не работи в данните на мрежовите събития, но събира информация за събитията в отделни цели, след което ги предава в мрежата на двигател за анализ. Като такъв, това е инструмент на Siem. Контролерът на активността е агент, който живее на всеки защитен терминал. Двигателят на анализа се намира в облака на сървъра на CrowdStrike. Следователно това е хибридно решение на място/в облак.

функции

 • Защита на крайните точки
 • Споделяне на събития на прекратяване точки
 • Създава платформа за отговор
 • Координация в облака
 • Откриване на аномалии

EPP е съставен от модули и търговски интелект в издания. Всяко издание има различен списък с модули, но всички включват системата Falcon Protect. Falcon Protect е антивирус от ново поколение, който следи процесите в крайна точка, а не използва традиционния метод за анализ на известни злонамерени програми.

Агентът на дневниците на събитията, съставени от терминала, след това предава тези записи към сървъра на Crowstrike за анализ. Традиционният SEM работи върху данни на живо. Въпреки това, Falcon Protect използва само процес на журнализация за събиране и предаване на събития на двигателя за анализ, така че това са данни на живо. Всичко е същото SEM, защото е в състояние да посочи непосредствения интелект на злонамерените дейности и не търси своя източник в историческите записи на събития.

Едно от предимствата на разделянето на Falcon Предотвратяване на събиране и анализ на данни е, че данните за събитията се съхраняват за вторичен анализ. Работата с данни на живо понякога ви позволява да пропуснете подозрителните дейности, изпълнени чрез манипулиране на оторизирани процеси. Определени злонамерени дейности могат да бъдат идентифицирани само с течение на времето на получател на разузнаването между тях очевидно невинни действия, които могат да бъдат подобни на опит за кражба на данни или събитие в саботаж.

Предимства

 • Не се основава единствено на файловете на дневника за откриване на заплахи, но използва процеси за намиране на непосредствени заплахи. /li>
 • Може да следва и сигнализира за ненормално поведение с течение на времето, подобрява, тъй като той следи мрежата.
 • Може да бъде инсталиран на място или директно в облачна архитектура.
 • Леки агенти няма да забави сървърите или устройствата на крайните потребители.
 • недостатъци

 • ще се възползва от по -дълъг пробен период
 • < /ul>

  Неговият DE Crowdstrike включва модули за предотвратяване на заплахи, анализ на заплахата и контрол на контрола. Основният пакет се нарича Falcon Pro, а горните пакети са Falcon Enterprise и Falcon Premium. Crowdstrike предлага и управлявана услуга за киберсигурност, наречена Falcon Complete.

  Crowdstrike offers a free test of Falcon Pro for 15 days.

  Crowdstrike Falcon is our first choice for the detection and analysis of malware because it brings an innovation to the antivirus model traditional which Състои се в поддържане на база данни с подписи на вируси. Системата Crowdstrike Falcon включва методи за изкуствен интелект за откриване на нови вируси и автоматично реализира блокиращи процедури. Всяко ново откритие се споделя от цялата общност от потребители на услуги, което дава възможност бързо да се разгърне антивирусните защити по целия свят.

  операционна система: Windows, Linux, macOS

  2. & nbsp; solarwinds мениджър на събития за сигурност .

   solarwinds sem контролен панел < /Div>

  Solarwinds Security Event Manager (SEM) е един от лидерите в технологичните решения за нахлуване и потискане на заплахите. По -рано той беше известен като log & amp; Мениджър на събития (LEM).

  Функции

 • Пакет на сайта
 • Събиране и консолидация на вестници
 • Лова за централизирани заплахи
 • Оркестрация на отговорите
 • За да бъда честен, това е инструмент, който има всичко необходимо, за да гарантира безопасността на мрежата. Това е SEM, който помага на персонала, отговорен за администрацията и сигурността на мрежите, за да открие по -добре злонамерен софтуер или подозрителни дейности, да реагира и да го отчита, и много хора Съгласяват се с нас.

  Други характеристики, които трябва да се отбележи:

  • Цената няма да ви съсипе -Solarwinds доказва, че качеството не е непременно синоним на висока цена.
  • Solarwinds мениджър на събития за сигурност на лесен потребителски интерфейс, разглеждане и майстор.
  • < Li> SEM файлът монитор за интегритет на файловете (FIM) следи файлове, папки, критични системи и клавиши на регистъра на Windows, за да се гарантира, че „те не са променени.

  • SEM може да се използва и за наблюдение на събитията на Active Directory, по -специално Създаването или изтриването на акаунти и групи потребители или t От друга подозрителна дейност като връзка.
  • Едно от най -добрите открития на заплахи и автоматизирани възможности за взаимоотношения създават удоволствие да работим с този SEM.
  • Solarwinds мениджърът на събитията за сигурност е известен с Като стабилна система, способна да обработва огромни количества журнализирани данни от голям брой възли.
  • Накрая, събитието за сигурност също дава възможност да се определи предварително слабите точки, които вероятно ще бъдат използвани или използвани срещу мрежа, След това да го отстраните автоматично, така че те да бъдат коригирани възможно най -скоро.

  Предимства

  • Проектиран за компании, той може да наблюдава Windows Windows , Linux, Unix и Mac операционни системи.
  • Поддържа инструменти като Snort, който позволява на SEM да се регистрира в по -широка стратегия за гнездо.
  • Повече от 700 сигнали, правила за корелация и Предварително конфигурирани модели за откриване предоставят информиране Атациите за непосредствено разузнаване от инсталацията.
  • Правилата за отговор на заплахите са лесни за разработване и използване на интелигентни взаимоотношения за намаляване на фалшивите позитиви.
  • Интегрираните функции на отчета и таблото за управление правят възможно да се намали да се намали да се намали да се намали да се намали намаляването Броят на инструментите с аулатична интелигентност, от който се нуждаете за вашите идентификационни номера.

  Недостатъци

 • Плътност на функциите – отнема време напълно, за да се проучи пълноценно да проучим напълно, за да се проучи напълно, за да се проучи изцяло да се проучи напълно, за да се проучи изцяло да проучи Всички функции.
 • Точка, която би накарала всеки, който споделя интелигентност към Solarwinds SEM, е фактът, че компанията не ви показва порта, след като сте направили покупка. Напротив, неговите услуги за поддръжка са възнаградени и продължават да помагат на клиентите си да ускорят резултатите си от разузнавателна търговия. Можете да изтеглите SolarWinds Security Event Manager за безплатна 30-дневна пробна версия.

  3. & nbsp; logrhythm nextgen siem .

  LogRhythm NextGen dashboard view

  LogRhythm NextGen réunit la gestion des journaux, l’analyse de la sécurité et la surveillance des terminaux, ce qui en fait un outil puissant pour identifier threats и осуетяват пропуските.

  характеристики

  • Облачна услуга
  • Анализ на поведението и образуванията на потребителя
  • Откриване на нулев ден

  logrhythm Siem има Уникална характеристика, която го извежда от партидата: процесът на управление на жизнения цикъл на заплахите. За да го направи ефективен при откриването и прекратяването на заплахите, тази компания е разработила уникален подход за справяне с тази задача с капацитета на лечение на заплахата.

  с други думи, с това < a href = "/post/meurs-outils-siem" target = "_ blank"> siem решение , всички заплахи се управляват в едно място от откриване на отговора и възстановяването.

  В допълнение, Logrhythm използва анализ на данни, за да идентифицира заплахите, преди да причинят значителни щети, ако изобщо не. SIEM представя на администраторите подробни дейности на всички свързани устройства, което им позволява да прогнозират появата на бъдещи заплахи, въз основа на предишни преживявания . След като са забелязали тези подозрителни поведения, те могат да ги спрат, преди да се появят, или веднага след като бъдат открити.

  Други характеристики на Logrhythm:

 • Logrhythm Enterprise [ pdf ] е предназначен за по-големи мрежови среди и се доставя с арсенал от инструменти.
 • Що се отнася до logrhythm xm [ pdf ], той е предназначен за МСП, чийто обхват и мощност на обработка са по-малко.
 • Компанията също предлага материална опция Като Logrhythm Cloud – облачно решение за клиентите, които предпочитат да не се притесняват с общи разходи или поддръжка на материали IELLE.
 • Всичко това е придружено от решение на Siem, което без изненада беше обозначено най -добрият софтуер за управление на информацията и събития за сигурност от 2019 г. от gartner .

  Предимства

 • Използвайте прости асистенти, за да конфигурирате колекцията от вестници и други задачи за сигурност, което го прави по -потребителски инструмент за интелигентно ниво за начинаещи.
 • Елегантният интерфейс, силно адаптивен и визуално привлекателен .
 • Експлоатира изкуствения интелект и автоматичното обучение за анализ на поведението.
 • Недостатъци

  • бих искал да видя a Опция за тест
  • Поддръжката на мултилатната информация би била функционалност за добре дошли.

  4. & nbsp; Splunk Enterprise Security .

  Splunk ES control panel

  Това е и друго решение на SIEM, много добре оценено. Безплатна версия позволява на потребителите да реализират качеството на това решение. Въпреки че можете да индексирате само 500 MB на ден, това е достатъчно, за да покажете защо splunk es заслужено от Похвали.

  Функции

 • Ефективен инструмент за анализ
 • SIEM допълнение
 • За хибридни среди

  Разглеждайки някои допълнителни подробности, имаме:

  • Случаят с използването на Splunk Enterprise Security засилва присъствието на компания по отношение на гледна точка на гледна точка на гледна точка на дружеството по отношение на гледна точка на дружеството по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на компанията по отношение на наличието на компания по отношение на компанията по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по отношение на наличието на компания по време сигурност; С налични повече от 50 случая, плановете и модели, използваеми веднага след пускането на кутията и са класифицирани по категории: злоупотреба, противоположни тактики, най -добри практики, безопасност на облака, злонамерен софтуер и уязвимост.
  • В същото време в същото време Време, събитията за сигурност могат да бъдат групирани по отделни сегменти, видове хостове, източници, активи и географски места.
  • Splunk е възможността за анализ на почти всички формати на данни от много източници – вестници, бази данни, изгледи и т.н. . – след това ги обединете заедно с вариално нормализиране на интелигентността.
  • Този инструмент SIEM има директна кореспонденция с основни уебсайтове на знания на злонамерен софтуер, като митра att & amp; ck и прилага стратегии като Верига за убиване (верига за кибер убийства) , 20 CIS контроли ; Следователно Splunk ES е в състояние да бъде в течение и преди най -новите методи за атака.
  • Способни да работят с широк спектър от машинни данни, независимо дали идват от местни източници или облак.
  • Доста уникална функция, която прави Splunk Génartificial Intelligencel, е способността му да изпраща сигнали и известия, използвайки WebHooks За приложения на трета страна като Slack (в няколко канала, не по -малко).
  • Splunk Enterprise Security също е друго решение на SIEM, което е получило отлично критици от gartner .

  За да бъда честен, единственият укор, който може да бъде направен на този SIEM, е цената му – лицензът може да бъде извън обсега на много МСП.

  Предимства

  • Може да използва анализ на поведението, за да открие заплахи, които не са открити от вестници.
  • Отличен потребителски интерфейс – много визуален с лесни опции за персонализиране
  • Лесен приоритет за Събития
  • Фокусирани върху
  • Налични за Linux и Windows
  • недостатъци

  • Ценообразуването не е прозрачно , трябва да поискате оферта от продавача.
  • По -подходящ за големи компании
  • Използва езика на изследване на лечението (SPL) за заявки, което прави кривата на обучение по -стръмна

  5. & nbsp; McAfee Enterprise Manager

  McAfee Enterprise Security Manager control panel

  McAfee Enterprise Security Manager (SEM) est issu d’une marque numérique bien établie dans le domaine des antivirus et des anti-malwares et qui е окупирал предната част на сцената от години. За скептиците има факт, че те трябва да вземат предвид: широкият диапазон от инструменти на McAfee може да служи като източник на данни, което дава възможност да се смекчат проблемите на интеграцията и нормализирането на данни от системи, мрежи, бази данни и приложения .

  Функции

  • обединява събития за защита на крайната точка на McAfee.
  • прогноза
  • Интеграция на услугата Офис

  В допълнение към собствените си инструменти и продукти, McAfee също позволява стандартизацията на данни от продукти, произведени от многото му компании Партньори .

  McAfee ESM предлага други интересни функции:

  < ul role = "list">

 • Набор от табла, правила, корелации и готови доклади -to -Използвайте отчети, които позволяват За автоматично контрол на съответствието.
 • Видимост в реално време, извличане на вестници, анализ и съхранение на данни от широк спектър от източници.
 • Лесна интеграция в почти всички сложни конфигурации на мрежи и Системи.
 • Създаване на подробен ремонт на седалка чрез комбиниране на данни, събрани с контекстуална информация за потребители, активи, уязвимости и разбира се заплахи.
 • Висока интегриране на системите, когато става въпрос за други ИТ Системи за поддръжка, като създаване на билети и системи за управление, които със сигурност ще изискват намесата на McAfee Siem да улесни проблемите с отстраняването на неизправности и разрешаването.
 • Прогнозата за потенциални заплахи чрез съпоставяне на събраната информация и приоритизиране на спешността им. < /li>

  Отново, основното предимство на този SIEM в сравнение с D ‘други подобни решения се крие във факта Този McAfee има своя собствена гама от апартаменти, които могат да се използват като данни за дневника – повече от 430, за да бъдат малко по -прецизни. Това семейно разузнаване дава възможност да се намали престоят, посветен на нормализирането, и следователно реакционните времена, което се оценява в големи мрежи.

  Предимства

  • Използва Мощен корелационен двигател, който да помогне за намирането и премахването на заплахите по -бързо.
  • Пасва добре в Active Directory
  • Обединяване, предназначени за големи мрежи

  недостатъци

 • Затворен и често смазващ
 • Трябва да се свържете с продажбите за оферта
 • Ще отнеме повече опции за интеграция
 • е доста алчен в ресурсите
 • 6. & nbsp; micro focr arcsight esm .

  < Фигура клас = "w-richt Ext-figure-type-image w-richtext-align-fullwidth "style =" max-width: 664pxpx ">

   arcsight Enterprise Security Manager (ESM) Контролен панел

  Micro Focus ArcSight ESM est un gestionnaire de sécurité d’entreprise qui existe depuis près de deux décennies. През тези години той продължава да расте и да се развива, за да се превърне в страхотен инструмент за анализ и откриване на злонамерен софтуер в мрежата, който е днес.

  функции

  < Li> добре тестван чрез дългосрочна употреба

 • Бързо лечение
 • Добър за MSSP
 • Този инструмент може да се похвали с това, че е един от най -добрите сиеми Инструменти на пазара благодарение на способността му да отговаря на всички изисквания за мащабируемост, тъй като вече може да анализира 100 000 събития в секунда!

  Нов доставчик се присъедини към вашата мрежа? Няма проблем, структурираните данни на този SIEM могат лесно да се използват от приложения на трета страна. В допълнение, Придобиване на Interset , софтуерна компания за анализ на безопасността, по -рано тази година означава, че компанията има за цел да подобри капацитета на поведенчески анализ и автоматичното обучение на ArcSight.

  С всички тези характеристики е ясно, че ArcSight е идеалният инструмент SIEM за сложни системи (SOC) и доставчиците на услуги за безопасност (MSSP). Освен това е инструмент SIEM, наистина независим от инфраструктурата, чиито услуги могат да бъдат предоставени варкуонен интелект на софтуер, хардуер, както и облачни услуги като Amazon Web Services (AWS) и Microsoft Azure.

  Освен това освен това , разпределената корелация позволява мащабируемост и следователно ArcSight SIEM могат да растат толкова бързо и по -големи, колкото трябва и да намалят сроковете между средното време за откриване (MTTD) и средното време за реакция (MTTR).

  И накрая, целият апартамент има множество нови опции за потребителски интерфейс, което означава, че ArcSight вече е оборудван с нова графика, табла за управление, конзоли и т.н. които улесняват и правят борбата срещу злонамерен софтуер приятна. En outre, un grand nombre de solutions et de paquets de cas d’utilisation aident à construire une défense solide qui peut ensuite être partagée (à l’aide de jeux de règles et de logique) entre les clients ou les entreprises confrontés à des problèmes similaires.

  Dans l’ensemble, il s’agit d’un excellent outil SEM !

  Avantages

  • Conçu pour évoluer, il peut traiter 100 000 événements par seconde.
  • Idéal pour les MSP et la revente multi-tenant
  • La recherche et le filtrage fonctionnent bien, permettant de trier par applications, clients ou sources de trafic.

  Inconvénients

  • J’aimerais qu’il soit plus facile de personnaliser l’aspect et la convivartificial intelligencelité du tableau de bord principal.

  Quelles sont les options d’outils anti-malware disponibles ?

  Les administrateurs de réseau peuvent s’attaquer à ces problèmes de logiciels malveillants de plusieurs manières, dont les suivantes :

  • Installation d’antivirus et de solutions antimalware pour combattre les menaces de front
  • Sensibiliser les utilisateurs du réseau à la technologie afin de prévenir les fuites et les vols de données, qu’ils soient intentionnels ou non.
  • Mettre en œuvre et appliquer des politiques, assurer la sécurité physique des dispositifs matériels.
  • Mise à jour et correction régulières du système d’exploitation et des logiciels d’application.

  Mais, une fois que vous avez pris toutes ces mesures de protection, cela ne signifie pas pour autant que votre travail est terminé. Vous devez continuer à surveiller votre réseau ainsi que la stratégie de défense qui le protège. Vous devrez garder un œil sur les signes de menaces externes et les failles qui pourraient s’ouvrir. En cas de menace imminente, vous devez élaborer une stratégie de défense efficace à mettre en œuvre, basée sur l’analyse en temps réel des données comportementales glanées sur votre réseau.

  Qu’est-ce qu’un outil SEM ?

  Pour comprendre cet outil, nous devons d’abord nous assurer que nous comprenons ce qu’est la gestion des événements de sécurité.

  La gestion des événements de sécurité est le domaine de la sécurité informatique et des réseaux qui gère le processus de collecte, de surveillance et de rapport sur les événements de sécurité dans les logiciels, les systèmes ou les réseaux.

  Ainsi, un outil SEM est une application qui surveille les données des événements système (généralement stockées dans les journaux d’événements), en extrait des informations, les corrèle ou les traduit en conseils exploitables, et les présente à qui de droit. Il le fait par le bartificial intelligenceis d’une méthode de notification ou d’alerte préférée, et dans l’intention de prendre des mesures supplémentaires pour remédier aux problèmes suspects ou malveillants signalés.

  La source des données enregistrées peut être des dispositifs de sécurité tels que des pare-feu, des serveurs proxy, des systèmes de détection d’intrusion (logiciels IDS, NIDS, HIDS, etc.) et des commutateurs ou routeurs.

  SIM vs. SEM vs. SIEM

  À ce stade, nous avons pensé qu’il serait judicieux de faire la lumière sur ces trois termes étroitement liés :

  • SIM (gestion de l’information sur la sécurité) : application qui automatise la collecte des données du journal des événements à partir de divers dispositifs de sécurité et d’administration présents sur un réseau. Il s’agit d’un produit de sécurité qui est principalement utilisé pour le stockage à long terme des données qui peuvent ensuite être utilisées pour des rapports ad-hoc.
  • SEM (gestion des événements de sécurité) : dans ces systèmes de sécurité, tout se passe en temps réel puisqu’ils surveillent les événements, normalisent les entrées de données, mettent à jour les tableaux de bord et envoient des alertes ou des notifications.
  • SIEM (security information and event management) : ces systèmes de sécurité fournissent les services des SIM et des SEM – ils font tout, de la collecte des données à l’analyse judicartificial intelligenceire et à l’établissement de rapports.

  Il convient de noter que SEM et SEIM sont utilisés de manière interchangeable et peuvent tous deux se présenter sous la forme de solutions logicielles, de dispositifs matériels ou de services SaaS.

  Avantages de l’utilisation d’un outil SEM pour la détection et l’analyse des logiciels malveillants

  L’un des principaux avantages de l’utilisation d’un outil SEM est qu’il constitue une solution optimale à l’énigme „dépenses vs expertise“. Voici l’explication :

  Les petites entreprises ne peuvent pas se permettre de dépenser beaucoup pour leur infrastructure informatique, et encore moins d’avoir une équipe de gourous de la technologie compétitive dans leur personnel. Et pourtant, 43 % des PME [PDF] sont la cible de piratages et de violations de données.

  Cela signifie qu’un SEM devient la solution optimale car il fournit les services d’une équipe d’experts en sécurité réseau à une fraction du prix qu’il faudrait pour les avoir à bord à plein temps. En effet, une fois qu’il est configuré correctement, il devient un système de défense fonctionnant 24 heures sur 24, qui examine chaque événement déclencheur enregistré et attend de déclencher l’alerte ou la réponse appropriée.

  Armé d’un outil SEM, vous serez en mesure de vous en occuper :

  • Sécurité – suivi et traitement des logiciels malveillants
  • Conformité – les audits et les rapports deviennent un jeu d’enfant.
  • Dépannage – il est plus facile de tester et d’interroger le réseau et les appareils grâce aux journaux.
  • Analyse médico-légale – les données enregistrées peuvent fournir des preuves et des informations crucartificial intelligenceles sur ce qui s’est passé.
  • Gestion des journaux – la récupération et le stockage des données des journaux sont automatiques.

  Résumé.

  Nos choix (oui, il y en a deux, nous ne pou vions pas choisir entre eux) pour les meilleurs outils de détection et d’analyse des logiciels malveillants pour votre réseau devraient être SolarWinds SEM pour l’outil SEM supérieur, mais abordable, ainsi que LogRhythm NextGen SIEM Platform pour un système de défense complet qui a des stratégies de défense uniques.

  FAQ – Outil de détection de logiciels malveillants

  Quels sont les différents types de logiciels malveillants ?

  Il existe 10 types de logiciels malveillants :

  1. Virus – Programmes exécutables malveillants.
  2. Cheval de Troie – Un virus qui se déguise en fichier souhaitable mais qui laisse ent rer d’autres logiciels malveillants.
  3. Cheval de Troie d’accès à distance (RAT) – Programme qui permet aux pirates d’entrer et de prendre le contrôle du bureau ou de la webcam.
  4. Ver – Logiciel malveillant qui peut se répliquer sur un réseau.
  5. Rootkit – Logiciel malveillant qui s’infiltre dans le système d’exploitation, ce qui le rend difficile à détecter ou à supprimer.
  6. Malware sans fichier – Malware qui se charge directement dans la mémoire, souvent à partir d’une page Web infectée.
  7. Spyware – Enregistre l’activité de l’utilisateur.
  8. Keylogger – Enregistre secrètement les frappes de l’utilisateur.
  9. Adware – Injecte des publicités dans les logiciels et les pages Web.
  10. Bot – Effectue des actions contre d’autres ordinateurs à l’insu de leur propriétaire.

  Qu’est-ce que l’analyse statique des logiciels malveillants ?

  L’analyse statique des logiciels malveillants consiste à analyser le code malveillant et à évaluer ses caractéristiques sans l’exécuter.

  Qu’est-ce que l’analyse dynamique des logiciels malveillants ?

  L’analyse dynamique des logiciels malveillants est une méthode d’évaluation qui nécessite l’exécution d’un logiciel malveillant afin que ses actions puissent être enregistrées.

  Ce type d’analyse doit être effectué dans un environnement isolé, appelé sandbox, pour éviter que le test ne cause des dommages réels au système hôte.

  Dans quel ordre devez-vous effectuer les techniques d’analyse des logiciels malveillants ?

  Suivez ces étapes pour effectuer une analyse complète du logiciel malveillant :

  1. Identifiez tous les fichiers qui contribuent à un système malveillant.
  2. Effectuez une analyse statique, en examinant les identifartificial intelligencents, tels que les métadonnées et les traces éventuelles de l’apparition de ce logiciel sur votre système. Effectuez des recherches sur les données que vous enregistrez.
  3. Effectuez une analyse statique avancée, en lisant le code et en cartographartificial intelligencent la façon dont les différents modules de la suite fonctionnent ensemble et quelles ressources système ou logiciels résidents elle exploite.
  4. Effectuez une analyse dynamique, en exécutant le code dans un environnement de type „sandbox“, que vous avez complètement isolé du reste de votre entreprise. Enregistrez les modifications apportées au système par le logiciel malveillant afin de déterminer son objectif. 
  Certains des liens figurant dans cet article peuvent être des liens d’affilartificial intelligencetion, qui peuvent me procurer une rémunération sans frais pour vous si vous décidez d’acheter un plan payant.
  Ce sont des outils que j’ai personnellement utilisés, que je soutiens et qui permette de vous offrir du contenu gratuit.
  6 Meilleurs Outils de d'analyse et de détection des Logiciels Malveillants (2023)